پایگاه داده وردپرس یا دیتابیس وردپرس که گاهی بانک اطلاعاتی هم خوانده می شود جایی است که تمام اطلاعات وب سایت از جمله نام کاربری و پسورد، نوشته ها، صفحات ، حتی قالب وب سایت و تنظیمات پیکربندی در آن ذخیره می شود.
دیتابیس وردپرس چیست؟
وردپرس به عنوان یک سیستم مدیریت محتوا که با زبان برنامه نویسی PHP نوشته شده است، برای کارکرد صحیح نیاز به یک پایگاه داده دارد تا تمامی اطلاعات موردنیاز را در آن ذخیره کند. روشهای مختلفی برای دسترسی و استفاده از پایگاه داده وجود دارد، پایگاه داده ای که وردپرس از آن استفاده می کند MySql است.
MySQL یک نرم افزار متن باز است که مدیریت اجزای یک پایگاه داده وردپرس از قبیل داده های کاربر، متا کاربر، نوشته ها ، نظرات و … از جمله وظایف آن است.
به طور کلی دیتابیس مغز متفکر وردپرس می باشد و وظیفه ذخیره اطلاعات را در خود دارد. این پایگاه داده است که تضمین می کند صفحه شما یکنواخت و بهینه شده اجرا شده و همچنین با کمک آن می توانید تا به طور مرتب از داده ها پشتیبان تهیه کنید.
سرور میزبان پایگاه داده چیست؟
پایگاه داده وردپرس شما توسط یک میزبان تنظیم شده و سپس آن را روی یک سرور MySql قرار می دهد. به عبارت دیگر دیتابیس به منزله خانه سایت شماست ، خانه ای که آدرس خاص خود را دارد که با استفاده از این آدرس می توانید به آن خانه برسید پس آدرس در اینجا همان نام میزبان است. البته این نکته قابل ذکر است که برای ورود به این خانه نیازمند مجوز هستید پس باید دارای نام کاربری و رمز عبور نیز باشید.
در بسیاری از موارد نیز می توانید از لوکال هاست به عنوان نام میزبان برای اتصال وردپرس به پایگاه داده خود و همچنین مدیریت آن استفاده کنید.
تصویر زیر موارد بیشتری مثل نام پایگاه داده ،جزئیات میزبان و … را در قسمت کنترل پنل دیتابیس نشان می دهد.
جدول دیتابیس چیست؟
بسیاری از دیتابیس ها مبتنی بر جدول هستند و از سطر و ستون تشکیل شده اند. وردپرس به صورت پیشفرض در زمان ساخت وبسایت جداولی را به پایگاه داده اضافه میکند. این جداول در زیر برای شما توصیف شده است :
جدول wp comments : تمامی نظرات کاربران شما در این جدول وجود دارد.
جدول wp commentmeta : هر کامنتی که کاربران ایجاد می کنند دارای اطلاعات منحصر به فرد با نام ابرداده یا متا داده است که این متا داده ها در این بخش در دسترس خواهند بود.
جدول wp links : در این جدول اطلاعات مربوط به تمام لینک های موجود در وردپرس و ویژگی های آن ها وجود دارد.
جدول wp options : این جدول شامل داده هایی است که وردپرس از آن برای ذخیره تنظیمات و پیکربندی آن ها استفاده می کند.
جدول wp postmeta : هر نوشته یا مقاله ای که در سایت خود منتشر می کنید دارای اطلاعات یکتاست که این اطلاعات در این بخش در دسترس خواهند بود.
جدول wp posts : محتوای نوشته ها و مقالاتی که در سایت خود منتشر می کنید به همراه عکس ها و هدلاین ها و .. در این جدول ذخیره می شوند.
جدول wp termmeta : دسته بندی ها و برچسب ها دارای اطلاعات منحصر به فرد (ابرداده) است، که این داده ها در این بخش در دسترس خواهند بود.
جدول wp terms : تمام دسته بندی ها برای نوشته و لینک ها در اینجا ذخیره می شوند.
جدول wp term relationships : تمام داده ها و اطلاعات مرتبط با رابطه هر پست ها با دسته بندی ها و تگ ها در اینجا در دسترس خواهند بود.
جدول wp term taxonomy : طبقه بندی (دسته بندی ، لینک، یا برچسب) برای ورودی های موجود در جدول wp_terms در این جدول وجود دارد.
جدول wp usermeta : اطلاعات منحصر به فردی هر کاربر (ابر داده) در این بخش در دسترس خواهند بود.
جدول wp users : لیست کاربران در اینجا نگهداری می شود.
کوئری SQL چیست؟ (SQL Query)
SQL یک زبان برنامه نویسی ست که برای مدیریت پایگاه های داده استفاده می شود و مخفف عبارت Structured Query Language می باشد.
شما برای خواندن،آپدیت و حتی ساخت و حذف اطلاعات (این اعمال در دیتابیس CRUD نام دارد که مخفف CREATE،READ،UPDATE، DELETE می باشد) در پایگاه داده خود به یک درخواست SQL نیازدارید تا آن را به سمت سرور ارسال کند. این درخواست SQL که برای داده های CRUD در سرور پایگاه داده صادر می شود،کوئری نام دارد.
در واقع وردپرس از کوئریهای MySQL برای بازیابی و ذخیره اطلاعات و همچنین نمایش آن ها در صفحات سایت استفاده می کند.
چند کوئری را با هم بررسی می کنیم:
برای بهینه کردن صفحات سایت خود می توانید از کوئری ها استفاده کنید. به عنوان مثال، برای حذف نظرات هرزنامه ای که پایگاه داده شما را اشغال کرده و باعث کندی وب سایت شما می شود یک کوئری می تواند خیلی سریع این کار را انجام دهد.
برای انجام این کار دستور زیر را اجرا کنید:
DELETE FROM wp_comments WHERE wp_comments.comment_approved = ‘spam’;
برای حذف یک پست ناخواسته و یا پستهای قدیمیتر می توانید کوئری زیر را انجام دهید:
DELETE * FROM `wp_posts`<br>
WHERE `post_type` = ‘post'<br>
AND DATEDIFF(NOW(), `post_date`) > 30
به راحتی می توانید عدد “30” را به هر تاریخ پستی که می خواهید حذف کنید تغییر دهید. در این مثال، این کوئری پست های قدیمی تر از 30 روز را حذف می کند. به یاد داشته باشید که همیشه میتوانید هرزنامهها و پستهای قدیمیتر را بهصورت دستی از رابط وردپرس حذف کنید،
مدیریت پایگاه داده
پایگاه داده وردپرس یا بهتر است بگوییم سرور MySQL خود را باید با phpMyAdmin مدیریت کنید. نرم افزاری که منبع باز بوده و دارای رابط کاربری آسانی برای استفاده است.
وارد هاست خود شویدو phpMyAdmin را پیدا کرده و بر روی آن کلیک کنید. سپس صفحه ای برای مدیریت دیتابیس باز می شود.
پایگاه داده اصلی توسط وردپرس ایجاد می شود، اگر در وب سایت خود تغییر قابل توجهی انجام ندهید هیچ جدول اضافی ایجاد نخواهد شد. توجه کنید که هر بار که در وردپرس تغییر ایجاد می کنید و به عنوان مثال افزونه ای نصب کنید به این جداول اضافه می شود.
کلام آخر
در این مقاله با پایگاه داده وردپرس،سرور میزبان آن و جداول وکوئری ها آشنا شدیم. پس حال می دانیم که برای مدیریت درست یک وب سایت به وردپرس و دیتابیس نیازداریم چرا که هر دو با هم کار می کنند و مکمل یکدیگرند.